El correu electrònic és una de les principals vies d’entrada dels ciberatacs, el tipus d’amenaces, entre d’altres, poden ser l’arribada de missatges falsos amb enllaços i arxius maliciosos o, també , els correus amb la identitat suplantada. Un altre tipus d’amenaça és l’anomenat sextorsion, els correus relacionats amb la temàtica sexual són un clàssic, però tot i ser vells coneguts encara continuen arribant, de fet l’Oficina de Seguretat de l’Internauta ha alertat recentment d’una nova onada de correus d’aquest tipus, per tant cal estar alerta i prendre les mesures de precaució adequades.

El missatges de sextorsion solen arribar en adreces allotjades en grans serveis de correu electrònic com Outlook o Gmail. El tipus de contingut sol tenir varies versions però generalment es tracta d’un missatge fals, en anglès, on s’explica que es disposa d’unes suposades imatges de l’usuari compromeses i de tipus sexual, aquestes haurien estat gravades quan navegava per pàgines amb contingut pornogràfic. El ciberatacant, a més a més, específica que les imatges van ser captades activant la webcam després de hackejar el dispositiu i, que si no es paga una determinada quantitat, aquesta gravació serà enviada als seus contactes.

sextorsion correo falso prevencion

Exemple de fals correu de sextorsion. Font: Arxiu particular

Les mesures que cal prendre per prevenir aquest tipus de correu són:

  • No obrir correus electrònics desconeguts o no esperats, el millor es eliminar-los directament, en cas d’obrir-los no respondre’ls.
  • Tenir actualitzat el sistema operatiu i l’antivirus del dispositiu
  • De manera més general, i per evitar un hackeig de les aplicacions amb contrasenya que fem servir, cal utilitzar la doble autenticació sempre que sigui possible i tenir claus d’entrada diferents segons el servei que utilitzem.

Si necessites més informació sobre els diferents tipus de ciberatacs que es poden rebre no dubtis en contactar amb Escuda, pots trucar al 931 931 848 o omplir aquest formulari.

Fonts: Oficina de Seguretat de l’Internauta i Policía Nacional 

Altres enllaços útils:

Com es pot saber si el teu correu i la teva contrasenya s’han pogut filtrar?

Altres eines per comprovar que els teus dispositius han estat infectats per algun software maliciós i com securitzar-los

Mesures de protecció per Smartphones i tablets 

Eines de protecció dels teus dispositius 

Eines antirrobatori de seguretat i protecció d’accés

Desinfectar l’ordinador 

Borrar les cookies

 

#sextorsion #ciberseguretat